CarbZone-weight-loss

Był to poranek jak każdy inny, kiedy para szwedzkich studentów-Tom i Ewa-Lena spojrzeli przez okno i zdali sobie sprawę z tego jak bardzo przybrali na wadze w ciągu ostatnich kilku lat studiów na UCLA, Uniwersytecie Kalifornii w Los Angeles. Był to tak przełomowy moment, że doprowadził do powstania firmy CarbZone, która zapewnia ludziom dbającym o zdrowie pełnowartościową i zdrową żywność bez nadmiernej ilości węglowodanów.

Tom i Ewa-Lena byli atletami w poprzednich latach, jednak po przybyciu do Stanów Zjednoczonych, z czasem zastąpili zdrowy styl życia, zdrową dietę i ćwiczenia bardziej zrelaksowanym stylem życia. 

To nic zaskakującego, że naleśniki z syropem i masłem na śniadanie, kawa z dodatkiem bitej śmietany pomiędzy zajęciami, pizza, kanapki z grillowanym serem, frytki na obiad spowodowały duży wzrost wagi. 

W celu zrzucenia zbędnych kilogramów, zakupili karnety na siłownię i stroje sportowe-zdecydowali się też na zredukowanie tłuszczów w swojej diecie. Jednak po trzech miesiącach niewiele się zmieniło. Przełom nastąpił, kiedy Tom znalazł książkę o niskowęglowodanowym stylu życia i zrozumiał, że organizm zawsze najpierw spala węglowodany, a dopiero potem zajmuje się tłuszczem. 

Po zmaganiach z odstawieniem cukru, kilogramy zaczęły się zmniejszać.Mniej więcej w tym samym czasie dieta Atkinsa zaczęła cieszyć się ogromnym sukcesem w Stanach Zjednoczonych i w sklepach spożywczych było mnóstwo produktów o niskiej zawartości węglowodanów, co bardzo im pomogło. Pięć miesięcy później, Tom i Ewa-Lena zrzucili razem 50kg. 

Po powrocie do Szwecji w 2003, wszystko się skończyło. Ograniczanie spożycia węglowodanów było tam pojęciem nieznanym i produkty tego typu było trudno dostępne w sklepach. Pieczywo na sklepowych półkach było pełne cukru lub syropów i zawierało dużo tłuszczów nasyconych, a produkty dietetyczne zawierały mało tłuszczów, ale dużo cukrów. To właśnie tutaj, gdzieś pomiędzy sklepowymi regałami, a spożywając śniadanie w małym mieszkaniu, narodził się pomysł na własną firmę, CarbZone. 

Po zbyt wielu śniadaniach składających się z jajek i bekonu, oboje mieli ochotę na smaczny, zdrowy chleb, bez mąki pszennej. Zajęło to kilka prób, dużo pomyłek i ogrom pracy, zanim powstał pierwszy produkt. Sprzedaż rozpoczęła się w 20 lokalnych sklepach w Sztokholmie. 

Od tego momentu, ich podróż była przeciwieństwem prostoty. Jednak upartość i ciężka praca się opłaciły. Dzisiaj CarbZone dostarcza produkty dla całej Europy i każdego, kto ma ochotę prowadzić niskowęglowodanowy tryb życia, niezależnie czy ma ochotę na makaron czy ciastko do kawy. Niskowęglowodanowa dieta jest dzisiaj nie tylko marzeniem, ale słodką rzeczywistością.